Noua Românie cere Guvernului Cioloș să lase românii din Diaspora să voteze la parlamentare

Noua Românie solicită primului ministru Dacian Cioloș să emită o ordonanță de urgență prin care să elimine Registrul Electoral pentru ca românii din Diaspora să poată vota la alegerile parlamentare din acest an.

Noua Românie adresează solicitarea către Guvernul Cioloș după ce luni, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că doar 3.613 de români aflați în Diaspora s-au înregistrat în Registrul Electoral și drept urmare doar ei vor putea vota la parlamentare.

Solicit primului ministru Dacian Cioloș să emită o ordonanță de urgență prin care fie elimină Registrul Electoral pentru Diaspora fie dă șansa românilor să se înregistreze online în acest registru pentru a putea vota în străinătate. Mi se pare strigător la cer ca până azi, Guvernul să nu vadă realitatea și să nu intervină de urgență. Lipsa de promovare în comunitățile de români cu privire la obligativitatea înregistrării dacă vor să voteze a făcut ca românii să nu știe de acest lucru. Iar consecința directă este că milioane de români nu își vor putea exercita dreptul constituțional de vot la parlamentare. Dacă în 2014 s-a spus că românii au fost împiedicați să voteze la prezidențiale, acum chiar se întâmplă acest lucru. Cer Guvernului Cioloș să nu fie complice la ”strategia electorală” a PNL și PSD care își doresc o participare cât mai mică la vot pentru a-și mobiliza cât mai bine doar electoratul dur și astfel să-și asigure cât mai multe mandate în Parlament”, a declarat Sebastian Popescu, Președintele PNR pentru expunere.com.

Dacă Guvernul nu modifică legea electorală și nu elimină Registrul Electoral, cele cinci mandate de parlamentari alocate pentru Diaspora, două la Senat și patru la deputați, vor fi alese prin votul a câtorva mii de români din străinătate.

Președintele PNR îl taxează pe Klaus Iohannis pentru lipsa de reacție în privința votului din Diaspora în condițiile în care a ajuns Președintele României cu ajutorul românilor din străinătate.

”Președintele Iohannis văd că este într-un concediu permanent. A ajuns Președintele României grație românilor din Diaspora și acum nu are nicio reacție, nu se implică deloc. Putea avea o poziție publică, putea cere Guvernului simplificarea procedurilor pentru ca un număr cât mai mare de români să poată vota la parlamentare. Văd că aplică proverbul românesc ”s-a văzut cu sacii în căruță” și nu îi mai pasă de românii din Diaspora și de promisiunile făcute lor”, a mai spus Sebastian Popescu, Președintele Noua Românie.

Amenajarea la cerere a unei secţii de votare în Diaspora, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

Lasă un comentariu.