Tehnică revoluționară: Dinții cariați se vor putea regenera printr-o injecție!

Viitorul sună bine pentru cei care au probleme dentare și mai pușin bine pentru dentiști, care ar putea rămâne fără pacienți. A fost descoperit un biomaterial care, injectat în pulpa dentară, ajută dinții afectați de carii să se regenereze din interior. Adică… adio plombe, extracții și implanturi!

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Nottingham au creat un nou mate­rial care poate fi introdus în dinți pentru a repara și regenera dentina, adică țesutul osos sensibil care formează coroana și rădăcina dintelui. Aseme­nea soluțiilor obișnuite, care se introduc într-un dinte pentru a umple spațiile ce ar putea fi colo­nizate de bacterii, noul material se injectează și este întărit cu lumină ultravioletă (UV). Biomaterialul sintetic poate fi pus în con­tact direct cu pulpa dentară pentru a stimula populația nativă de celule stem să repare și să regenereze țesutul și dentina dimprejur. Inventatorii acestei tehnici au câștigat premiul al doilea la secțiunea de materiale în cadrul Competiției Societății Regale pentru Tehnologii Emergente în Chimie 2016.

Pulpa dentară este una dintre cele patru componente majore ale dintelui, alături de smalț, dentină și cementul dentar. În pulpă se află vasele de sânge, nervii și țesutul conjunctiv. Problemele apar atunci când o carie macină smalțul, dentina și ce­mentul, ajungând să expună pulpa. În acest moment, dentistul trebuie să intervină cu o substanță protectoare, care momentan nu oferă nimic altceva decât protecție. Soluția celor de la Universitatea Nottingham are proprietatea de a proteja și, în plus, de a stimula creșterea dentinei naturale, care să protejeze pulpa dentară.

La testele in vitro, biomaterialul a stimulat proliferarea și diferențierea celulelor stem în dentină. Cercetătorii cred că, folosit în cazul dinților cariați, aceste celulele stem ar putea repara țesutul înlăturat, permițând practic din­telui să se vindece singur.

Lasă un comentariu.